Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Selinus Antik Kenti Tarihi Su Kemerleri'ni yerinde inceledi. Tarihi su kemerlerinin konsolidasyonu (mevcut halinin korunması amacıyla sağlamlaştırma) ve çevre düzenlemesi amaçlı bir proje gerçekleştirilen bölgeyi ziyaret edip yapılan çalışmaları yerinde gözlemleyen Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz konu ile ilgili bilgi notu paylaştı. Başkan Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Selinus Antik Kenti Su Kemerleri Konsolidasyon ve Çevre Düzenlemesi Uygulama işine 26 Nisan 2019 tarihinde başlanmış olup, uygulama işinin süresi 6(altı) ay, iş bitim tarihi ise; 22 Ekim 2019’dur. Uygulama işi yüklenici HACIABDULLAHOĞLU Res. Mim. Müh. İnş. San. Ltd. Şti. tarafından yapılmaktadır. Uygulama işinin yapı denetim görevi Gazipaşa Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü teknik personellerince yürütülmekte olup, yapının kazı aşaması Alanya Müze Müdürlüğü bünyesinde arkeolog ve sanat tarihçileri gözetiminde gerçekleşmektedir. Uygulanmakta olan proje Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından incelenmiş ve onaylanmıştır.

KORUMA VE SAĞLAMLAŞTIRMA
Yapım aşaması Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Müdürlüğü destekli yürütülmektedir. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanarak, Gazipaşa Belediyesi tarafından yapımı devam eden proje kapsamında; su kemerlerinin mevcut halinin korunması esas hedef olarak ele alınmış, tamamlama işlemi hali hazırda çevre koşulları altında yıkılması muhtemel olan yerlerde kısmi olarak yapılacaktır. Tamamlama işlemi yapının tümü için geçerli değildir. Uygulanmakta olan proje tarihi su kemerlerinin konsolidasyonu (mevcut halinin korunması amacıyla sağlamlaştırma) ve çevre düzenlemesi işidir. Projede tamamlama yapılarak orijinal haline getirilmesi durumu söz konusu değildir.

GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ
Yapısal bütünlüğün bozulmasıyla ve örgü(kemer ayak ve duvar) kayıplar ve açılmalarla tahrip edici çevresel faktörlere açık hale gelen yapı kalıntıları zamanla dağılma/yıkılma/örgü kaybı gibi durumlarıyla karşı karşıya kalınmıştır. Tarihi su kemerlerinin dağılma, yıkılma ve örgü kayıplarından engellenmesi ve yeni oluşabilecek bozulmanın engellenebilmesi için şapkalama (capping) yöntemi uygulanmaktadır. Şapkalama(capping) yöntemi ile; mevcut duvarların özellikle yağışlarla su almasının engellenmesi amacını taşıyan, su varlığında oluşabilecek; nem, tuz, bitki oluşumu vb yapıya zarar verecek dış faktörlerden koruma amaçlı yapılan bir uygulama yöntemidir. Bu uygulamayı yapmamızın amacı tarihi su kemerlerini dış faktörlerden koruyarak uzun süre ayakta tutmak ve gelecek nesillere aktarabilmektir. Sonuç olarak Gazipaşa Belediyesi tarafından uygulanan proje restorasyon projesi olmayıp, koruma amaçlı yapılan bir projedir"

Etkinlik - Kutlama - Duyuru


 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
   

 

Paylaş