GAZİPAŞA'DA ilk kez düzenlenen 'Tropikal Meyve Hasat Şenliği'nde Türkiye'de sadece ilçede üretilen tropik meyveler tanıtıldı. Gazipaşa Kaymakamlığı arkasında bulunan Atatürk Parkı'ndaki şenlikte Güney Amerika ve Güney Asya kökenli liçi(lychee), longan, passiflora (çarkıfelek), mango, papaya, ejder meyvesi, guava, muz, avokado, Türk kahvesi ve çikolata meyvesi gibi tropikal meyvelerin yer aldığı stantlar kuruldu. İlk defa düzenlenen Tropikal Meyve Hasat Şenliği'ne Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Gazipaşa Kaymakam vekili Alanya Kaymakamı Mustafa Harputlu, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen, Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürü Hayrullah Coşkun, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nazan Durak Özçelik, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, bölge müdürleri, birim ve kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şenliğe katılmak üzere Gazipaşa'ya gelen Antalya Valisi Münir Karaloğlu'nı Kaymakamlık binası önünde Alanya Kaymakamı ve aynı zamanda Gazipaşa Kaymakam vekili Mustafa Harputlu, Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ile birim amirleri karşıladı. Gazipaşa Kaymakamlığı makamında ilçede gerçekleştirilen yatırımlar ve yapılması planlanan projeler hakkında Vali Münir Karaloğlu'na brifing verildi. Kaymakamlıkta gerçekleştirilen toplantının ardından Vali Karaloğlu Atatürk Parkı'nda düzenlenen 'Tropikal Meyve Hasat Şenliği'nin açılışını gerçekleştirdi.

ANTALYA TROPİKAL MEYVE MERKEZİ OLACAK

Vali Münir Karaloğlu, şenlikte yaptığı konuşmada, Antalya'nın uygun iklim koşulları dolayısıyla Türkiye'nin kadim tarım şehri olduğunu söyledi. Muzun Alanya'ya 1730'lu yıllarda süs ağacı olarak getirildiğini, meyve verince ticari amaçlı ekilmeye başlandığını dile getiren Karaloğlu, 1970'li yıllardan itibaren de avokadonun üretilmeye başlandığını kaydetti. Antalya'nın ürettiği tropikal meyvelerin hasat şenliğini yapacak noktaya gelmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, "Antalya olarak her yıl 6.5 milyon ton sebze üretimi yapıyoruz. Hem Türkiye'ye hem de dünyanın çeşitli ülkelerine bunları ihraç ederiz. Antalya turizmle çok öne çıkmış olsa da Antalya kadim bir tarım şehridir. Antalya son yıllarda uygun iklim koşulları nedeniyle tropikal meyve üretim merkezi olmakta. Tropikal meyve üretiminde ilk akla gelen meyve muzdur. Muz Antalya Alanya'ya ta 1730'lu yıllarda bir süs ağacı olarak getirilmiş. Sonra bakmışlar süs ağacı meyve veriyor. 1930'lu yıllardan sonra ekilmeye ve hasadı yapılmaya başlamış. Avokado 1970'lerde üretimi yapılmaya başlamış. Türkiye'nin muz ihtiyacı 800 bin tondur. Şuan Mersin ve Antalya 500 bin tonunu üretiyor. Antalya tek başına bunun yüzde 33'ünü üretiyor. Muzun sera altına girmesi çiftçimizin bilinçlenmesi, fide üretimi gibi nedenlerle muzda çiftçimiz sadece kendi ihtiyacımızın tamamını değil, ihracatçı bir ülke haline getirecek. Bu sahil şeridinin tamamında açıkta ve örtü altında muz üretimi yapılıyor. 200 bin olan üretimimiz 499 bin tona gelmiştir. 7 senede yüzde yüzün üzerinde büyümüştür. Önümüzdeki 7 senede de ihracatçı bir ülke olacağız. Avokado üretiminde 3 bin 500 tondur yüzde 81'ini Antalya, Gazipaşa ve Alanya üretmektedir. Avokadoda bu sene 37 ton gibi sembolik bir rakamla ihracata da başladık. Avokado üretimi de emin adımlarla ilerliyor" dedi.

TROPİKAL MEYVE PAZARI OLUŞACAK

İlçede tropikal meyve üretiminin gün geçtikçe arttığını ifade eden Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz ise, "Gazipaşa’mızın tarımında çeşitlilik yelpazesi gün geçtikçe genişliyor. Türkiye'de turfanda sebze üretiminde önemli bir yere sahip olan ilçemizde, tropikal meyve yetiştiriciliği de gün geçtikçe artıyor. Gazipaşa iklim şartları dolayısıyla tropikal meyvelerin yetişmesine imkan sağlıyor. Gazipaşa’da tropikal meyve ağaçlarının bölgeye iyi adapte olması, iyi ürün vermesi ve diğer ürünlere göre gelirinin yüksek olması çiftçilerimizi, tropikal meyve üretimine yöneltti. Gazipaşa yavaş yavaş tropikal cenneti oluyor. Muz ve avokado gibi tropik meyve üretimiyle uzun yıllardır tanınan ilçemizde, artık, pek çok kimsenin daha önce adını duymadığı 20’nin üzerinde türde tropik meyveler üretiliyor. Yaklaşık 6 yıl gibi kısa bir sürede ilçeye hakim olan tropikal meyve üretiminin ilerleyen yıllarda ilçenin ana geçim kaynağı olmasını bekliyoruz. Tropikal meyve üretimi ne kadar çok artarsa ülke içinde pazarı o oranda oluşacak ve Türkiye'nin tropikal meyve ihtiyacı Gazipaşa'dan karşılanacaktır. Bizler de Gazipaşa Belediyesi olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Tropik türlerin geliştirilmesi, ürünlerin pazarlanması ve ulaşımın sağlanması için gerekli çalışmalarımız olacak. Tarım ürünlerimizin değerinde satılması için tanıtım ve pazarlama konusunda yerel yönetim olarak yönlendirici ve destekleyici olacağız. Bu yıl ilkini düzenlediğimiz Tropik Meyve Hasat Şenliği’nin Gazipaşa’mıza çok şey katacağına inanıyorum. Hasadımızın bol ve bereketli olması dileğiyle hepinizi en içten duygularımla selamlıyor, iyi eğlenceler diliyorum" diye konuştu.

VALİDEN ÜRETİCİYE YERİNDE ZİYARET

Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik de çiftçilere her zaman destek olduklarını belirterek, 25 çeşit tropikal meyvenin üretimini yaptıklarını söyledi. Konuşmaların ardından katılımcılar, tropik meyve stantlarını tek tek gezerek ürünlerin tadına baktı. Şenlik alanından ayrılan Münir Karaloğlu, tropikal meyve üreticilerini ziyaret etti. Meyve bahçelerini gezen Vali Karaloğlu, üreticilerden bilgi aldı.

Etkinlik - Kutlama - Duyuru


 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
   

 

Paylaş